Ce înseamnă un avort în adolescență

Ce înseamnă un avort în adolescență

Scris în . Publicat în Secțiunea ProViață.

O sarcină în adolescență este asociată, de cele mai multe ori, cu rușine, stigmat social și presiuni emoționale variate. Adolescenta este, de obicei, copleșită de problemă și de tensiunea care însoțește sarcina neplanificată.

La aflarea veștii, adolescentele se izolează emoțional. De obicei, prietenul lor este și el tânăr și fuge speriat; adolescenta crede că a rămas singură, îi este teamă să le spună părinților și neagă existența sarcinii ignorând amenoreea sau alte simptome. Pur și simplu refuză să creadă că li se întâmplă cu adevărat lor și nu au curajul să caute ajutor – motiv care duce la avansarea sarcinii și implicit la efectuarea unui avort târziu, cu implicații medicale mai periculoase.

În familie apare o criză majoră. Părinții trec și ei printr-o stare de șoc, de furie și dezamăgire. Le este greu să accepte stigmatul social asociat fiicei lor adolescentă, gravidă și necăsătorită! Atunci caută să „rezolve problema” cu orice preț, uneori făcând presiuni pe fiica lor, încercând parcă să dea timpul înapoi.

Există și adolescente (un procent semnificativ de 40%), care aleg să facă un avort fără să-și informeze părinții. Drept urmare, acești părinți se vor trezi în fața unei probleme la care nu sunt pregătiți să facă față: complicațiile fizice și emoționale pe care fiicele lor le pot experimenta ulterior procedurii avortului. Când avortul produce perturbări emoționale care nu sunt înțelese – cum ar fi depresia, furia și consumul de substanțe – părinții pot reacționa cu supărare și confuzie, exacerbând problema fiicei și a familiei lor.

Din punct de vedere medical, procedura avortului este aceeași atât pentru o adolescentă cât și pentru o femeie adultă, diferența constă în impactul emoțional pe care îl poate avea asupra vieții și psihicului celor două femei, aflate în stadii diferite de dezvoltare.

Astfel, femeile care au făcut un avort la vârsta adolescenței sunt mult mai predispuse la a dezvolta probleme emoționale legate de această experiență, spre deosebire de cele adulte.

Decizia de a face un avort este mai mult decât o decizie medicală. Este o decizie puternic influențată de situația socială, de comunitate și de familie, de considerații economice și religioase.

Numeroase studii scot în evidență legătura dintre acești factori și decizia de a face avort: 37% din adolescentele gravide au fost separate de tată prin moartea acestuia sau divorț ; 2 din 3 aveau relații defectuoase cu ambii părinți înainte de avort, în special cu mamele, spre deosebire de adolescentele gravide care au născut. 

Relația cu prietenul lor a fost un factor important în luarea acestei decizii: un studiu arată că 44% dintre parteneri le-au încurajat, 13,5% le-au descurajat și 35,6% nu au știut de existența sarcinii și nu au fost implicați în această decizie.

S-a constatat că adolescentele care au trecut prin experiența unui avort tind să aibă o stimă de sine mai scăzută și întârzieri în dezvoltarea identității. 

După avort, adolescentele raportează un instinct de conservare mai scăzut, asociat cu pierderea respectului de sine și creșterea comportamentelor auto-distructive. Aspecte constatate prin faptul că acestea nu solicită ajutorul medical necesar după avort, cresc promiscuitatea sexuală, consumul de alcool și/sau droguri; nu folosesc contracepția (decât foarte rar) deși cunosc consecințele. Aceste comportamente cresc, implicit, riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală.

La 2 din 3 adolescente au fost observate comportamente masochiste sau agresive, cum ar fi angajarea în relații punitive cu bărbați, lipsa dorinței de a avea o viață bună și tendințe suicidale. O adolescentă imatură care își dorește sarcina, dar este forțată să facă avort, este cea mai vulnerabilă din punct de vedere al complicațiilor psihologice care pot surveni avortului. Dintre acestea enumerăm:

a)dezvoltarea de depresii severe post-intervenție, lucru care necesită intervenție terapeutică asemănătoare cu cea în cazul unui deces al unei persoane apropiate;

b) retragerea din grupul de prieteni și izolarea completă;

c) negarea existenței sarcinii și a avortului;

d) dezvoltarea altor simptome asociate depresiei: acțiuni necugetate, dificultăți la școală, comportament agresiv și anti-social;

e) fuga de acasă, absenteism;

f) tentative sau reușite de suicid;

g) dezvoltarea altor comportamente auto-distructive cum ar fi: consumul de alcool/ droguri/ tutun, auto-mutilare;

h) sentimente de vină, rușine și ură față de sine, părinți, partener sau doctor și față de locul unde a avut loc avortul.

Reacțiile adolescentei la aniversarea anuală a datei la care s-ar fi născut copilul ei pot fi foarte puternice. Acestea pot include depresie, tristețe și crize de plâns sau dureri abdominale motivate de jelirea incompletă a pierderii copilului prin avort. 

Mai mult de 75% din adolescentele care au făcut un avort au intrat într-un ciclu vicios de sarcini terminate prin avort. În medie, 59% din adolescentele care au trecut prin această traumă rămân din nou gravide în 15 luni.

Sarcinile repetate sunt deseori un simptom al tinerelor femei care doresc să înlocuiască pierderea copilului printr-o nouă sarcină sau pentru a-și dovedi „feminitatea”. Însă din nefericire, și acești copii sunt deseori avortați deoarece tânăra va întâmpina aceleași presiuni ca la prima sarcină, uneori chiar mai mari.

Spre exemplificare, un studiu realizat în New York a concluzionat că adolescentele însărcinate care mai trecuseră printr-un avort erau de patru ori mai predispuse să avorteze, spre deosebire de cele care erau la prima lor sarcină.

Uneori, o adolescentă mai sensibilă care a trecut prin trauma avortului va alege din nou avortul ca pe o formă de auto-pedepsire sau ca pe o tentativă inconștientă de a-și rezolva trauma printr-o continuă repetare a ei. În alte cazuri, adolescenta poate spera că-și va duce la termen sarcina, dar se va simți presată de părinții sau partenerul ei pentru a face un avort. Întrun exemplu dureros de trist, o adolescentă mărturisește că a fost forțată să avorteze de mama ei de patru ori, până când a fost capabilă să insiste pentru a-și păstra cel de-al cincilea copil.

Adolescentele au vise și coșmaruri referitoare la procedura avortului, din care reiese că percep avortul ca pe ceva înfricoșător, periculos, ca o pedeapsă de cele mai multe ori copleșitoare.

Totuși, nu toate adolescentele care trec printr-un avort par că suferă. Sunt cazuri când acestea pot ignora importanța acestei experiențe în viața lor, percepându-l ca pe un lucru minor, neimportant, care nu i s-a întâmplat cu adevărat. Această atitudine, de negare, poate produce imaginea unei adolescente care a trecut prin această experiență, aparent fără niciun fel de problemă. Vor trece ani, poate, până când vor ieși la iveală toate emoțiile și gândurile reprimate atâta timp, după cum mărturisesc multe dintre cele ajunse acum la vârsta adultă.

Sursă: www.rupetacerea.ro

875 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.